Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Causerie : de brouwer is geen mouter

oktober 20 @ 20:00 - 22:00

euro3 - euro5
02

Herfstcauserie :

DE BROUWER IS GEEN MOUTER

Het vergeten verhaal van de historische mouterij in Vlaanderen.

door historicus Frank Becuwe

in de museumherberg van het Mout- & Brouwhuis de Snoek

op vrijdag 20 oktober 2017 om 20.00 u

Bier en brouwerijen spreken nog altijd al tot de verbeelding. Onze Vlaamse biercultuur is trouwens iets om trots op te zijn. Dat ook de mouterijen daarvan deel uitmaken wordt echter weleens vergeten. Het oude brouwersgezegde ‘Tel orge, tel malt. Tel malt, telle bière’ maakt dit nochtans duidelijk: een goed bier wordt gebrouwen met kwalitatieve mout. Toch duurde het tot aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog vooraleer bijna alle brouwers dit door hadden. Zo ongewoon was dit echter niet. Sinds mensenheugenis bereidde een brouwer als ambachtelijke nevenactiviteit zijn mout zelf. Vooral vanaf het laatste kwart van de 19de eeuw had de dorpsbrouwer er alle belang bij om niet langer zijn eigen mout te fabriceren om concurrentieel te blijven. Zelden beschikte hij immers over de vereiste competenties om op een economisch verantwoorde wijze tot kwaliteitsmout te komen. Niet onterecht merkte Le Petit Journal du Brasseur, het vakblad van de brouwers, destijds meermaals op: “Le brasseur n’est pas malteur”.

Door de invoer via de haven van Antwerpen van goedkope overzeese gerst ontwikkelde de moutbereiding zich geleidelijk tot een aparte industrie. Her en der in Vlaanderen verrezen langs water- en spoorwegen industriële mouterijen. In hun zog ontstonden constructieateliers die voor de mechanisering van het ambachtelijke moutbedrijf tekenden. Met de opkomst van de stoomkracht en latere motorkracht stond niets het uitbannen van de handenarbeid in de weg. Na eeuwen van stagnatie onderging het moutbedrijf in nauwelijks 50 jaar een typologische omwenteling. Reeds in 1896 schreef een anonieme mouter: “que la malterie belge devienne plus scientifique et que ce soit la science seule qui la guide dans la production du bon malt”.

Met zijn lezing wil Frank Becuwe, die tevens de auteur is van het boek ‘Tel orge, tel malt’. Klein- en grootmouterijen in Vlaanderen (1850-1950), al wie geïnteresseerd is in onze bier- en brouwerijcultuur kennis leren maken met het onontbeerlijk facet van de moutbereiding. Zonder goeie mout immers geen smakelijk bier. Santé….

Gegevens

Datum:
oktober 20
Tijd:
20:00 - 22:00
Kosten:
euro3 - euro5
Evenement Tags:
, ,

Locatie

Museumherberg
Fortem 40
Alveringem, 8690 België