Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Causerie : Catalonië / Catalunya

1 december 2017 @ 20:00 - 22:00

euro5 - euro7
vlag Catalonië Wordpress

Causerie :

Catalonië / Catalunya
Hoe geschiedenis en erfgoed de huidige gebeurtenissen bepalen
door Adriaan Linters, erfgoed- én Cataloniëkenner
op vrijdag 1 december 2017 om 20.00 u

Zij die zich het verleden niet kunnen herinneren;

zijn gedoemd het te herhalen.

George Santayana

Sinds vele jaren heeft het Mout- & Brouwhuis de Snoek via de Vlaamse Vereniging voor Industriële Archeologie contacten met Catalaanse erfgoedzorgers. Industrieel erfgoed staat in Catalonië immers reeds sinds decennia hoog op de erfgoedagenda. Herbestemmingen van textiel- en andere fabrieken waren er reeds in de jaren 1980 legio. Sinds decennia zet de Catalaanse overheid immers zeer bewust in op erfgoedbehoud en cultuur. Door hun onroerend erfgoed op te waarderen wordt niet alleen een kaalslag vermeden maar wordt de vertrouwde omgeving behouden wat de leefkwaliteit en de sociale integratie bevordert. Een dynamisch cultuurbeleid brengt mensen, ongeacht hun origine, samen en heeft er intussen op het vlak van sociale cohesie zijn dienst bewezen. Allochtonen voelen er zich niet alleen naar hun herkomst Turk, Algerijn, Marokkaan, … maar evenzeer, en dit niet zonder fierheid, Catalaan.  Geëngageerd zetten ze er zich samen met de autochtonen in voor bijvoorbeeld het behoud van de eeuwenoude reuzencultuur en stappen ze trots mee in de kleurrijke optochten.

Thans komt echter alleen het (partij)politieke facet van Catalonië in de media. Over hoe de Catalaanse overheid sinds 1978 de regio heeft bestuurd en eigen beleidsaccenten heeft weten te leggen die bijvoorbeeld de maatschappelijke integratie, het milieu, de economie, … bevorderen, zonder daarbij taal en cultuur als sociale cement uit het oog te verliezen, horen we echter nauwelijks een woord. Nochtans kunnen andere Europese landen en regio’s, waaronder ook wij in België en Vlaanderen, leren van de Catalaanse aanpak. Een economisch stimuleringsbeleid hoeft niet ten koste te gaan van culturele geldelijke én menselijke investeringen. Aan maatschappelijke warmtegeleiders als erfgoed en cultuur heeft een gemeenschap evenzeer nodig om niet te verglijden in een kil individualisme. Zonder gemeenschapszin is immers ook de burgerzin zoek. Precies daarom houdt het Mout- & Brouwhuis de Snoek eraan om Adriaan Linters als erfgoed- en Cataloniëkenner vanuit een historisch perspectief te laten vertellen over het erfgoed- en cultuurbeleid in Catalonië en van daaruit enige duiding te geven bij de huidige politieke impasse. Kortom, een verhaal van vele eeuwen, tot en met vandaag.

Voor al wie bekommerd is om een open en warme maatschappij op basis van democratische rechten is deze lezing een werkelijke ‘must’. We hopen dan ook op uw gewaardeerde aanwezigheid.

Catalunya – Com la història i el patrimoni determinen els esdeveniments actuals El divendres 1 de desembre, l’associació Westhoek Monumenten vzw d’Alveringem organitzarà al museu de cerveseria ‘Mout- en Brouwhuis De Snoek’ una conferència sobre el context actual del conflicte a Catalunya, amb aclariments des de la història i la cultura de la nació.

Us convidem cordialment.

Gegevens

Datum:
1 december 2017
Tijd:
20:00 - 22:00
Kosten:
euro5 - euro7
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
, ,

Locatie

Museumherberg
Fortem 40
Alveringem, 8690 België