UITNODIGING
PROEF HET VERLEDEN IN DE VOORMALIGE BROUWERIJ-MOUTERIJ FEYS-CALLEWAERT IN BEVEREN-AAN-DE-IJZER
op zaterdag 16 juni 2018 om 14.15 uur

Graag nodigen wij u uit voor een uniek bezoek aan de brouwerij-mouterij Het Anker van de familie Feys-Callewaert in Beveren-aan-de-IJzer. Ooit was deze brouwerij-mouterij de grootste brouwerij in West-Vlaanderen, of met andere woorden zelfs groter dan de gerenommeerde brouwerij-mouterij Rodenbach in Roeselare. De ‘Forte Brune’ van Feys-Callewaert was immers gekend tot buiten de landsgrenzen. Reeds voor de Eerste Wereldoorlog was de brouwerij-mouterij Feys-Callewaert uitgegroeid tot een industriële brouwerij, de enige in de Westhoek. In de bevoorrading van de soldaten speelde Het Anker – zoals in het door het Mout- & Brouwhuis de Snoek & De Klaproos uitgegeven boek ‘Bier aan het IJzerfront. Het verhaal van de dorst in de Groote Oorlog’ te lezen staat – dan ook een zeer belangrijke rol. Ook de bijhorende industriële mouterij met zijn dominante Lafeuillade-mouttorens was toen van uitzonderlijke betekenis. In het interbellum en na de Tweede Wereldoorlog zou de moutfunctie er zelfs belangrijker worden dan de brouwfunctie. De prominente rol die de brouwerij-mouterij Feys-Callewaert gedurende meer dan anderhalve eeuw heeft gespeeld, weerspiegelt zich vandaag nog in een deel van het imposante gebouwenpatrimonium, dat dankzij de onverdroten inzet van Hendrik Nelde bovendien een nieuwe toekomst tegemoet gaat.

Wenst u dit fascinerende verhaal achter deze zeer uitzonderlijke brouwerijsite te horen, dan wordt u om 14.15 u verwacht aan de brouwerij-mouterij Feys-Callewaert op het gehucht Beveren-Kalsijde (Bergenstraat 8, 8691 Beveren-aan-de-IJzer). De deelnameprijs voor de deskundige rondleiding, bierproevertje inbegrepen, bedraagt 10,- euro. Wel wordt u verzocht uw deelname voor 14 juni mee te delen aan onze secretaris Bernard Duflou via e-mail (secretaris@desnoek.be) of telefonisch 0495 929019.
Wie geen vervoer heeft, kan ook meerijden door ten laatste om 13.45 u aan het Mout- & Brouwhuis de Snoek te verzamelen. Gelieve dit wel om praktische redenen bij uw inschrijving aan de secretaris mee te delen.
Wie dit wenst kan daarna op eigen initiatief ook nog deelnemen aan de barbecue die dezelfde avond vanaf 17.00 u door de brouwerij Feys-Callewaert word georganiseerd. De deelnameprijs voor de BBQ is 18,- euro, maar de deelnemers aan onze rondleiding ’s namiddags krijgen 3,- euro korting. Dus voor wie honger heeft,…

En er is die dag nog meer: om 19.00 u volgt dan nog een concert met de Zwitserse groep Open Roads. Kortom, 16 juni wordt voor de cultuurtoeristen onder u een onvergetelijke dag (zie ook keerzijde).

Wij kijken alvast uit naar uw aanwezigheid op zaterdag 16 juni,

Frank BECUWE Voorzitter

Bernard DUFLOU Secretaris

ANDERE AANRADERS…
→ Een echte aanrader voor wie in de Eerste Wereldoorlog geïnteresseerd is, is ook de tentoonstelling Herleven: Leuven na 1918 over de wederopbouw in Leuven en “het herstel van het dagelijks leven” in de jaren twintig. Deze expositie loopt in de CERA van 9 mei tot 11 november 2018.
Voor meer informatie zie: https://www.leuven.be/expo-herleven-leuven-na-1918

Aanschouw ... de unieke Snoek-Playmobil-maquette

Maquettebouwer Roeland Verhaert uit Lier werkte anderhalf jaar aan een schaalmodel van het Mout- & Brouwhuis in Playmobil.
Zijn bijzondere creatie kan doorlopend worden bezocht tijdens de openingsuren.


DSC01701

Bent u nog geen lid van de vzw Westhoek-Monumenten of van de Gilde van Sint-Arnoldus ? Geen nood, iedereen is thuis in het museum-van-de-dorst!

Wil je echter meer zijn dan een sympathieke passant en lid worden, ga dan naar ‘contact’ en help een unieke brouwerijsite mee in stand houden.