Fototentoonstelling & voorstelling Playmobil-maquette

‘Herbergen in de Westhoek – waar men de heiligen met hoepels bindt.’

Op onze uitnodiging trokken een twintigtal fotografen door de Westhoek, om sfeerbeelden van de hedendaagse dorpsherberg vast te leggen op de gevoelige plaat. De fototentoonstelling die daar aan wordt gekoppeld, gaat is vanaf zondag 2 juli te bezoeken tijdens de openingsuren en loopt tot 29 oktober. Alle bezoekers worden uitgenodigd een publieksstem uit te brengen, die zal bijdragen tot de selectie van de winnaars van de wedstrijd. Tegelijk zult u de Playmobil-maquette van het Mout- & Brouwhuis kunnen bewonderen : een bijzondere creatie van maquettebouwer Roeland Verhaert uit Lier.


DSC01701

Fotowedstrijd

HERBERGEN IN DE WESTHOEK

waar men de heiligen met hoepels bindt

Sinds mensenheugenis spelen herbergen een zeer belangrijke rol in het sociale leven in steden en dorpen. De laatste decennia verdwijnen de volkscafés echter steeds meer uit het straatbeeld en dreigt het sociaal weefsel steeds dunner en dunner te worden. ‘Radicaal digitaal’ lijkt ook het persoonlijk menselijk contact aan te vreten: praten aan de toog in een gezellig drukke herberg digitaliseert tot geïllustreerde facebook-berichtjes achter een laptop of tablet in een eenzaam achterkamertje.

Het Mout- & Brouwhuis de Snoek vindt het dan ook hoogtijd om de herberg en het herbergleven manifest in de kijker te plaatsen. Daarom stelt het museum-van-de-dorst het werkingsjaar 2017 volledig in het teken van de herberg en het herbergleven, de dorpsherberg als dè ontmoetingsplaats van én voor mensen. De hoofdactiviteit wordt een fotowedstrijd en -tentoonstelling, die geflankeerd zal worden met diverse herbergactiviteiten.

Esthetische foto’s zijn daarbij meer dan welkom, maar de klemtoon van de wedstrijd en bijgevolg ook de tentoonstelling legt het Mout- & Brouwhuis de Snoek op de eerste plaats op het documentaire karakter. Het museum-van-de-dorst wil vooral de rol van de hedendaagse herberg in het maatschappelijke leven van de Westhoek in beeld  brengen: de herberg als lokaal van verenigingen, als ‘speelhol’ van biljarters, vogelpikkers, kaarters en volkssporters, als ‘place for dates’ en andere rendez-vous, de plek die, ‘hip’ en ‘cool’ of ouderwets, sowieso het uur uit het oog verliest, het oord waar de brouwer trakteert, de bazin de plak zwaait, gelachen en geschreid wordt, gefoefeld en bedisseld, de toog als biechtstoel dient, de dronkaard niet langer zijn ‘voorlaatste’ krijgt, en de wereld steeds opnieuw verbeterd wordt… om uiteindelijk alles bij het oude te laten (op enkele rebelse uitzonderingen na).

In de jacht op herbergen en hun dagdagelijks reilen en zeilen wil het Mout- & Brouwhuis de Snoek zich beperken tot de 18 Westhoekgemeenten: Alveringem – De Panne – Diksmuide – Heuvelland – Houthulst – Ieper – Koekelare – Koksijde – Kortemark – Langemark-Poelkapelle – Lo-Reninge – Mesen – Nieuwpoort – Poperinge – Veurne – Vleteren – Wervik – Zonnebeke. Met deze geografische afbakening beoogt het Mout- & Brouwhuis de Snoek immers een staalkaart te bekomen van de herbergen en het volkse herbergleven in een duidelijk omschreven gebied, dat zich leent om binnen 15 of 20 jaar aan een nieuwe fotografische registratie afgetoetst te worden.

Dit unieke erfgoedproject kan echter maar lukken met de medewerking van enthousiaste fotografen uit en buiten Vlaanderen. Een groot fotograaf moet u zeker niet zijn. Integendeel, de loper wordt op de eerste plaats voor u én niet voor die Magnum-fotograaf uitgerold. Gewoon één van de vele facetten van het herberggebeuren registreren en u maakt reeds kans als kandidaat-winnaar. De ‘fair play’ van het concours wordt gegarandeerd door een wedstrijdreglement, dat u mits een mailtje naar Bernard Duflou secretaris@desnoek.be of Frank Becuwe (voorzitter@desnoek.be) kan opvragen of www.desnoek.be .
En wat meer is, geeft een deelname u meer dan één excuus om in de komende maanden op kroegentocht te gaan en wie weet een zeer mooie prijs binnen te halen. Waarop dan nog gewacht?

Wij wensen u alvast veel succes!

Namens het Mout- & Brouwhuis de Snoek,

Frank Becuwe                                                                            Bernard Duflou

Voorzitter                                                                                    Secretaris

Reglement

pdf-download-icon-kopie

Formulier

pdf-download-icon-kopie

Persbericht

pdf-download-icon-kopie

Meer uitleg

pdf-download-icon-kopie

Bent u nog geen lid van de vzw Westhoek-Monumenten of van de Gilde van Sint-Arnoldus ? Geen nood, iedereen is thuis in het museum-van-de-dorst!

Wil je echter meer zijn dan een sympathieke passant en lid worden, ga dan naar ‘contact’ en help een unieke brouwerijsite mee in stand houden.