W&M-daguitstap

zaterdag 16 september 2023 vanuit het Mout- & Brouwhuis de Snoek 

vertrek om 8u – terug om 19.30u

Programma

  • Om 8.00 uur stipt: vertrek aan het Mout- & Brouwhuis de Snoek in Alveringem. Rond 8.30  uur is er een  tweede opstapplaats in Loppem.
  • Rond 10.00 uur: aankomst in Oordegem, een deelgemeente van Lede, voor bezoek aan de brouwerij Danny, een in 2008 opgestarte ambachtelijke brouwerij. Vader Danny  en zoon Sybren  Hoffelinck brouwen er de Kwibusbieren (kwibus staat voor een kwajongen). Na de rondleiding van ongeveer 1.15 uur volgt er een degustatie van hun drie bieren: Kwibus Blond, Kwibus Donker en Kwibus Tripel. Behalve bier produceren ze ook Danny’s Moonshine-likeur.
  • Omstreeks 12.00 uur: picknick (mee te brengen!) in de brouwerij Danny.
  • Om 13.00 uur stipt:  vertrek met de autocar naar het centrum van Lede.
  • Lede komt van het Germaanse ‘hlitha’ en betekent ‘heuvelrug’. Lede telt 11.000 inwoners en bestaat naast Lede nog uit Oordegem, Smetlede, Wanzele, Impe en Papegem. We parkeren de autocar nabij La Lédoise en splitsen de groep in twee op.
  • Om 13.15 u bezoekt een eerste groep onder leiding van mevrouw Nijs de voor Vlaanderen unieke constateursfabriek La Lédoise, in 1898 opgericht in de Kerkevijverstraat, op enkele passen van de markt van Lede. De duivenmelkers onder ons weten zeer goed wat een constateur is, namelijk een klok die werd gebruikt door duivenmelkers om de tijd te registreren waarin hun duiven een vlucht hadden afgewerkt. De fabriek stopte de activiteiten in 1972. Vandaag is het beschermd gebouw een voor Vlaanderen uniek museum, gewijd aan een vanuit sociaal en volkskundig oogpunt zeer belangrijke volkssport.
  • De andere groep bezoekt intussen onder leiding van stadsgids Luc Rasschaert het centrum van Lede én in het bijzonder de Sint-Martinuskerk met zijn miraculeus piëtabeeld uit de 15de eeuw. De nieuwe kerkgevel uit 1872 is een ontwerp van architect Semure uit Sint-Niklaas. In het centrum bevindt zich ook het kasteeldomein van Mesen, vandaag een stadspark. Het kasteeldomein behoorde ooit toe aan de familie de Bette, die in dienst was van de Graaf van Vlaanderen en later deel uitmaakte van het Gentse stadsmagistraat . Het domein werd na de Franse Revolutie in gebruik genomen als jeneverstokerij, suikerfabriek en potasfabriek. Het dankt zijn naam aan het Koninklijke Gesticht van Mesen, een instelling die kinderen van gesneuvelde en invalide soldaten opvoedde., die het gebouw na de Eerste Wereldoorlog beheerde. In 1960 werd het gebouw verlaten en verviel het tot een ruïne die in 1999 werd aangekocht door het gemeentebestuur van Lede.
  • Om 14.30 uur wisselen de groepen.
  • Om 15.45 uur: vertrek naar Sint-Amandsberg voor een bezoek vanaf 16.15 uur aan de brouwerij, het Haeseveld. Deze brouwerij tussen Gent en Destelbergen werd in 2018 door de ondernemers Hans de Gusseme, Alain De Laet en Jean-Paul Macharis opgericht op het domein die vele jaren benut werd door de familie Toeffaert als plantenkwekerij en later door de familie de Gusseme als gasthof. De brouwerij bevindt zich nabij het langgerekte gebouw en de Normandische villa uit 1910. Onder deskundige leiding zal men ons tot rond 17.15 uur wegwijs maken in de geschiedenis, de ingrediënten en het brouwproces van de enige echte Haeseveldse bieren. We zullen er kunnen proeven van Strong Blond (een troebel bier), Strong Dark ( waarvoor vier soorten gebrande moutkleuren gebruikt worden) en Weizen (een tarwebier).
  • Om 18.00 uur begint de terugtocht naar Fortem (Alveringem) met een tussenhalte  in Loppem (voor wie daar opstapte). Om 19.30 uur worden we terug verwacht aan het Mout- & Brouwhuis de Snoek.

Als bijdrage aan deze cultuurhistorische dagtrip vragen wij 55,00 EUR per persoon voor wat de leden en hun partner betreft. Niet-leden betalen 60,00 EUR. In deze prijs zijn de busreis, de twee gidsen, het museumbezoek La Lédoise en de twee brouwerijbezoeken inbegrepen.

Gelieve uw deelname te bevestigen door de vereiste vergoeding voorafgaandelijk (d.i. vóór 13 september) te storten op de W&M-rekening met IBAN BE63 4766 2161 6108 en BIC KREDBEBB. Graag ook melden waar u wenst op te stappen.

Wij hopen alvast u te mogen verwelkomen op deze daguitstap met ditmaal een duidelijk volkse toets.

Met vriendelijke groeten,

Frank BECUWE             Bernard DUFLOU          Gilbert DOLFEN

Voorzitter                       Secretaris                        Penningmeester


Aanschouw ... de unieke Snoek-Playmobil-maquette

Maquettebouwer Roeland Verhaert uit Lier werkte anderhalf jaar aan een schaalmodel van het Mout- & Brouwhuis in Playmobil.
Zijn bijzondere creatie kan doorlopend worden bezocht tijdens de openingsuren.

Lees hier meer over zijn meesterwerk in plastic en kom eens langs in het Museum van de Dorst om het van dichtbij te bewonderen.
Klik hier voor enkele sfeerbeeldjes van tijdens onthulling.


DSC01701

Bent u nog geen lid van de vzw Westhoek-Monumenten of van de Gilde van Sint-Arnoldus ? Geen nood, iedereen is thuis in het museum-van-de-dorst!

Wil je echter meer zijn dan een sympathieke passant en lid worden, ga dan naar ‘contact’ en help een unieke brouwerijsite mee in stand houden.