‘Kunstenaarsherbergen op het Belgische platteland, 1840-1914’

Lezing door Marie Becuwe, master in de Kunstwetenschappen.

Graag nodigen wij u uit op vrijdag 5 oktober 2018 in het Mout- & Brouwhuis de Snoek, Fortem 40, 8690 Alveringem

Inkomprijs: 5,- euro (leden) – 7,- euro (niet-leden) m.i.v. van een ‘verwelkomingssnoekje’.

Met de opkomst van de landschapsschilderkunst in open lucht, het zogenaamde pleinairisme, omstreeks 1840 trokken veel kunstenaars in de daaropvolgende decennia naar het platteland om er de nog gave landschappen op doek te zetten. Met de nog beperkte mobiliteit was het geen sinecure om deze streken te bereiken. Eenmaal ter plaatse verbleven de landschapsschilders er voor enige tijd in één van de plaatselijke herbergen. Sommige groeiden in de loop van de 19de eeuw uit tot echte pleisterplaatsen voor generaties kunstenaars, die veelal ook hun stempel drukten op het interieur. Ondanks hun belang voor de 19de-eeuwse kunstgeschiedenis werden deze artistieke logementshuizen in eigen land echter nog nooit ten gronde onderzocht. Hoogstens kregen ze enige aandacht in het kader van onderzoek naar kunstenaarskolonies. Met haar masterproef vult Marie Becuwe dit hiaat in en brengt ze dit boeiende fenomeen vanuit diverse invalshoeken als het ware opnieuw tot leven.

Voor wie ook maar enigszins in kunst geïnteresseerd is, is deze lezing een niet te missen primeur!

Uithangbord van de kunstenaarsherberg ‘Au repos des artistes’ in Anseremme © CCRD

Aanschouw ... de unieke Snoek-Playmobil-maquette

Maquettebouwer Roeland Verhaert uit Lier werkte anderhalf jaar aan een schaalmodel van het Mout- & Brouwhuis in Playmobil.
Zijn bijzondere creatie kan doorlopend worden bezocht tijdens de openingsuren.

Lees hier meer over zijn meesterwerk in plastic en kom eens langs in het Museum van de Dorst om het van dichtbij te bewonderen.
Klik hier voor enkele sfeerbeeldjes van tijdens onthulling.


DSC01701

Bent u nog geen lid van de vzw Westhoek-Monumenten of van de Gilde van Sint-Arnoldus ? Geen nood, iedereen is thuis in het museum-van-de-dorst!

Wil je echter meer zijn dan een sympathieke passant en lid worden, ga dan naar ‘contact’ en help een unieke brouwerijsite mee in stand houden.