Boekenmarkt en boekvoorstelling

ZONDAG 21 AUGUSTUS VAN 11 TOT 16.30 U IN HET MOUT- & BROUWHUIS DE SNOEK

Boekenmarkt en voorstelling van de nieuwe publicatie van het Mout- & Brouwhuis in de monografieënreeks ‘Het Vlaams brouwbedrijf in historisch perspectief’.
De nieuwe publicatie betreft het tweede deel van de tweedelige monografie ‘Van De Snoek en consorten. De dorpsbrouwerij in Vlaanderen, ca. 1750 – ca. 1950’, dat de belangrijke periode van 1918 tot ongeveer 1950 betreft. Kortom, het verhaal van de wederopbouw en de verder doorgedreven schaalvergroting en industrialisatie van het brouwbedrijf. Een evolutie die ervoor zorgde dat veel dorpsbrouwerijen uiteindelijk hun poort sloten en de zo vertrouwde mout- en biergeuren uit het dorp verdwenen.
Meer info over de dubbelmonografie: zie publicaties

Veel heemkundige en historische verenigingen alsook uitgevers hebben er via allerlei publicaties voor gezorgd dat de herinnering aan de drieduizend dorpsbrouwerijen die ons land omstreeks 1900 telde, niet zomaar verloren ging. Om ook deze brouwerijhistories onder de aandacht te brengen organiseert de vzw Westhoek-Monumenten in het Mout- & Brouwhuis de Snoek de (gratis) boekenmarkt ‘Van een Snoek die leest’. Verscheidene boekenstanden zullen er verspreid staan in het museum-van-de-dorst, dat voor deze gelegenheid gratis toegankelijk is. Het boekenaanbod richt zich vooral maar niet uitsluitend op onze brouwerij- en herbergcultuur. Voor wie in geschiedenis en erfgoed geïnteresseerd is, is de boekenmarkt ‘Van een Snoek die leest’ zonder meer een echte aanrader. Tussen roer- en gistingskuipen, brouw- en waterketels, biertonnen en afvulmachines proeven van de verhalen die de voorbije eeuwen vooral in brouwerijen en herbergen werden geschreven. Unieker kan de ervaring alvast niet zijn.

Verenigingen, uitgevers, particulieren, … die alsnog wensen deel te nemen, kunnen daartoe ook nog – tot enkele dagen voordien – contact opnemen met de secretaris van Westhoek-Monumenten vzw (secretaris@desnoek.be of telefonisch 0495 92 90 19).


Zaterdag 17 september : historisch-geografische verkenning van de Belgisch-Duitse frontlijn 1914-1918

Na meer dan drie decennia geeft bestuurslid-van-het-eerste-uur Godfried Vandenberghe de fakkel door. De gids ad interim is streekgenoot Marc Becuwe.

Marc heeft de voorbije jaren onderzoek gedaan naar deze frontlijn en de acht inundaties die het Belgische leger langs de IJzer werden bewerkstelligd.

Praktisch:

We verzamelen om 9.15 u aan het Mout- & Brouwhuis de Snoek om er stipt om 9.30 u te vertrekken. ’s Avonds zijn we omstreeks 18.30 u terug aan ons museum-van-de-dorst. 

Mail uw naam en aantal personen naar secretaris@desnoek.be ofwel telefonisch op 0495 92 90 19, tegen donderdag 15 september.  

De bijdrage aan deze cultuurhistorische dagtrip kost 40,00 EUR p.p. voor leden en hun partner. Niet-leden betalen 45,00 EUR. In deze prijs zijn busreis, de gids en een kaartenbundel begrepen. Betalen voor donderdag 15 september. Storten kan op de W&M-rekening met IBAN BE63 4766 2161 6108 en BIC KREDBEBB. 

Op de middag is een lunchpauze voorzien. Breng uw picknick mee.  

[/vc_column_text]

Aanschouw ... de unieke Snoek-Playmobil-maquette

Maquettebouwer Roeland Verhaert uit Lier werkte anderhalf jaar aan een schaalmodel van het Mout- & Brouwhuis in Playmobil.
Zijn bijzondere creatie kan doorlopend worden bezocht tijdens de openingsuren.

Lees hier meer over zijn meesterwerk in plastic en kom eens langs in het Museum van de Dorst om het van dichtbij te bewonderen.
Klik hier voor enkele sfeerbeeldjes van tijdens onthulling.


DSC01701

Bent u nog geen lid van de vzw Westhoek-Monumenten of van de Gilde van Sint-Arnoldus ? Geen nood, iedereen is thuis in het museum-van-de-dorst!

Wil je echter meer zijn dan een sympathieke passant en lid worden, ga dan naar ‘contact’ en help een unieke brouwerijsite mee in stand houden.