Bier beleven in de Franse Westhoek

donderdag 25 mei 2023 om 20.00 uur op de Gerstzolder van het Mout- & Brouwhuis de Snoek

Toegangsprijs (1 Snoekbier inbegrepen) : 5,- euro (leden) – 7,- euro (niet-leden)

Frankrijk profileert zich uitdrukkelijk als wijnland, maar steeds meer zuiderburen zijn passioneel met bier bezig. Het departement Nord heeft net als onze regio een sterke biergeschiedenis die tot aan de Tweede Wereldoorlog grotendeels gelijk liep met de onze.

Het aantal brouwerijen in Frankrijk liep na WOII veel sneller terug dan bij ons. Dit betekent dat de microbrouwerijen in Frans-Vlaanderen die vanaf de jaren 1990 ontstonden onder andere (markt)omstandigheden konden groeien dan hun West-Vlaamse collega’s.

In deze lezing heeft Johan Mahieu, die beroepshalve de Franse Westhoek door en door kent, een overzicht van de ontwikkeling van deze nieuwe brouwerijen in de Franse Westhoek binnen hun Franse context en de grote interesse voor de historische biercultuur. Nu en dan maakt hij boeiende vergelijkingen met de Vlaamse Westhoek.


Aanschouw ... de unieke Snoek-Playmobil-maquette

Maquettebouwer Roeland Verhaert uit Lier werkte anderhalf jaar aan een schaalmodel van het Mout- & Brouwhuis in Playmobil.
Zijn bijzondere creatie kan doorlopend worden bezocht tijdens de openingsuren.

Lees hier meer over zijn meesterwerk in plastic en kom eens langs in het Museum van de Dorst om het van dichtbij te bewonderen.
Klik hier voor enkele sfeerbeeldjes van tijdens onthulling.


DSC01701

Bent u nog geen lid van de vzw Westhoek-Monumenten of van de Gilde van Sint-Arnoldus ? Geen nood, iedereen is thuis in het museum-van-de-dorst!

Wil je echter meer zijn dan een sympathieke passant en lid worden, ga dan naar ‘contact’ en help een unieke brouwerijsite mee in stand houden.